Menumbuhkan Jiwa Enterpreneurship Mahasiswa STT Real Batam Melalui Kegiatan PKM Tahu Tempe Sebagai Jembatan Pewartaaan Injil

Fredy Simanjuntak, Mangiring Tua Togatorop, Ardianto Lahagu, Roy Martin Simanjuntak, Stefanus Meo Nekin

Abstract


This article discusses the Creativity Program initiated by the Theology Study Program with STT Real Batam students to take advantage of their free time to cultivate the entrepreneurial spirit of students through the skills of making tofu and tempeh. This was initially motivated by daily needs in the dormitory so that students could also eat simple, everyday foods that are no less healthy and beneficial for the body. The implementation method for this PkM program is by visiting one of the tofu-tempe production centres in Batu Aji. The purpose of the activity is to provide skills to students so as to foster an entrepreneurial spirit for STT Real Batam students. From the results of the evaluation, it was noted that he had attended several pieces of training from theory to practice. Students are motivated to develop such training in the campus environment. The implementation of this PKM is very useful to increase student creativity so that the production of tofu and tempeh can be used as a medium for Micro, small and medium enterprises and at the same time to complement the daily food needs of the hostel.

Abstrak
Artikel ini membahas tentang Program Kreativitas yang digagas oleh Prodi Teologi dengan mahasiswa STT Real Batam untuk memanfaatkan masa luang untuk menumbuhkan jiwa enterpreneuship mahasiswa melalui keterampilan pembuatan tahu dan tempe. Hal ini awalnya dimotivasi kebutuhan sehari-hari di asrama supaya mahasiswa pun dapat mengkomsi makanan sederhana sehari-hari yang tak kalah sehat dan bermanfaat bagi tubuh. Metode pelaksanaan pada program PkM ini yaitu dengan mengunjungi salah satu pusat produksi tahu-tempe di Batu Aji. Tujuan kegiatan adalah untuk memberikan meningkatkan keterampilan kepada mahasiswa sehingga menumbuhkan jiwa enterpreneurship bagi mahasiswa STT Real Batam. Dari hasil evaluasi, tercatat selama mengikuti beberapa kali pelatihan dari teori sampai praktek. Mahasiswa termotivasi untuk mengembangkan pelatihan pembuatan tersebut di lingkungan kampus. Pelaksanaan PKM ini sangat berguna untuk meningkatkan kreativitas mahasiswa untuk ditambah hasil produksi tahu dan tempe dapat dijadikan sarana UMKM dan sekaligus untu melengkapi keperluan makanan asrama sehari-hari.


Full Text:

PDF

References


Ememe, O N, S C Ezeh, and C A Ekemezie. “The Role of Head-Teacher in The Development of Entrepreneurship Education In Primary Schools.†Journal of Social Sciences and Humanities 2, no. 1 (2013): 242 – 249.

Fiet, James O. “The Theoretical Side of Teaching Entrepreneurship.†Journal of Business Venturing 16, no. 1 (2001): 1–24. https://econpapers.repec.org/RePEc:eee:jbvent:v:16:y:2001:i:1:p:1-24.

Kuswara, Heri. “Strategi Perguruan Tinggi Mewujudkan Entrepreneurial Campus.†Badan Riset Dan Inovasi Nasional Republik Indonesia. Jakarta, February 2012. brin.go.id/strategi-perguruan-tinggi-mewujudkan-entrepreneurial-campus/.

Ormrod, J. E. Human Learning. 3rd ed. Upper Saddle River, New Jersey: Merrill Prentice Hall, 1999.

Seikkulaâ€Leino, Jaana, Elena Ruskovaara, Markku Ikavalko, Johanna Mattila, and Tiina Rytkola. “Promoting Entrepreneurship Education: The Role of the Teacher?†Education + Training 52, no. 2 (March 16, 2010): 117–127. https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/00400911011027716/full/html.

Silalahi, Junior Natan. “PAULUS SANG ENTREPRENEUR: Pembuat Tenda Sebagai Jembatan Penginjilan.†Visio Dei: Jurnal Teologi Kristen 1, no. 1 (2019): 1–18. http://jurnal.sttstarslub.ac.id/index.php/js/article/view/9.

Utami, Citra Perdani, Sukma Ayu Fitrianingrum, and Kristinah Haryani. “Pemanfaatan Iles-Iles (Amorphophallus Oncophylus) Sebagai Bahan Pengenyal Pada Pembuatan Tahu.†Jurnal Teknologi Kimia dan Industri 1, no. 1 (2012): 79–85.

Wardoyo. “Pengaruh Pendidikan Dan Karakteristik Kewirausahaan Terhadap Intensi Berwirausaha Mahasiswa Pada Perguruan Tinggi Swasta Di Jakarta.†In Seminar Nasional Kewirausahaan Dan Inovasi Bisnis II 2012. Jakarta: Universitas Tarumanagara, 2012.

Widyaningrum, Bakti. “Peran Guru Dalam Menanamkan Sikap Kewirausahaan Peserta Didik.†In Seminar Nasional Dan Call For Papers ROUNDTABLE for INDONESIAN ENTREPRENEURSHIP EDUCATORS, edited by Heri Pratikto, Sudarmiatin, Sutrisno, F.X. Danardana Murwani, and Nurika Restuningdyah, 94–103. Malang: CV AMPUH MULTI REJEKI, 2016.

Wijaya, Tony. “Kajian Model Empiris Perilaku Berwirausaha UKM DIY Dan Jawa Tengah.†Jurnal Manajemen dan Kewirausahaan 10, no. 2 (2008): 93–104.




DOI: https://doi.org/10.53547/rcj.v3i2.123

Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Indexed By:

                 

Published: Sekolah Tinggi Teologi Real Batam
Address: Jl. Ahmad Yani, Komplek House of Glory Belakang Ruko Eden Park, Taman Baloi, Batam Kota, Batam City, 29432
Kec. Batam Kota, Kotamadaya Batam, Kepulauan Riau.

Website E-Jurnal: https://ojs.sttrealbatam.ac.id/index.php/coster
e-ISSN: 2807-6044

Lisensi Creative Commons
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.
Copyright © Real Coster : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. All Rights Reserved.